20 images x 20 seconds

Henriette is de presentatiecoach van PechaKucha Night Veenendaal. En als organizer van deze nights werk ik al een aantal jaar prettig met haar samen. Haar kenmerken; helder, concreet en effectief. Dat geldt ook voor de coaching aan de sprekers tijdens de oefenavonden voorafgaand aan de Pecha Kucha Night. Voor veel sprekers best spannend om voor het eerst op een podium te staan. Henriette is desondanks in staat met suggesties en aanwijzingen de sprekers boven zich zelf uit te laten stijgen.

 

Wim Oolbekkink official organizer PechaKucha Night Veenendaal


Voor professionals die verknocht zijn aan hun PowerPoint is PechaKucha een uitdagend en inspirerend sprekersformat. PechaKucha: 20 beelden x 20 seconden. Als spreker heb je dus exact 6.40 minuten voor je presentatie. 

 

DE OORSPRONG

Twee architecten uit Tokyo, Astrid Klein en Mark Dythaam bedachten dit format in 2003 omdat zij vonden dat presentaties te lang duurden. Pecha Kucha is Japans voor chit chat, oftewel prietpraat, geroezemoes.

Inmiddels worden er wereldwijd PechaKucha Nights georganiseerd. 

Fotocredits: Govert Govers

PECHA KUCHA

Tijdens een Pecha Kucha-presentatie worden 20 afbeeldingen elk 20 seconden getoond en dan volgt automatisch de volgende slide met een nieuwe afbeelding. Er is geen play, stop of pauzeknop.

Een PechaKucha presentatie duurt dus precies 20 x 20 seconden, oftewel 6:40 minuten.  

 

 

In 6.40 minuten te vertellen wat je publiek wil horen, dat is een pittige uitnodiging om heel concreet en to the point te zijn. En dat is meteen ook het lastige: een PechaKucha presentatie vraagt een gedegen voorbereiding. Maar dat geldt eigenlijk voor elke presentatie. Hoe korter de presenatie hoe meer denk- en brainstormwerk er aan vooraf gaat. 

 

PECHA KUCHA vs TED TALK

“TED is top down, PechaKucha is bottom up!” lees je op de PechaKuchasite. PechaKucha is laagdrempelig. Het podium is voor iedereen. Jong, oud, geoefende spreker of ongeoefende spreker; iedereen met een goed idee, een inspirerend inzicht, een droom, een hobby of visie kan dit met de wereld delen. 

PechaKucha presentaties zijn ongepolijst, authentiek met rafeltjes, randjes en pareltjes. 


PECHA KUCHA VOOR TEAMS

Voor brainstormsessies, productlanceringen of presentaties in het bedrijfsleven is dit een geweldig format. 

Iets voor jou of jouw team?

 


Gecertificeerd Professioneel Presentatiecoach